Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το «χαράτσι». Το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει 2 δισ.

Δημοσιονομικό σοκ θα προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, που κρίνει αντισυνταγματικό το «χαράτσι» στα ακίνητα, το οποίο πληρώθηκε τη διετία 2011 - 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να καταστρατηγήσει αυτή την απόφαση, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων περίπου 2 δισ. ευρώ. Θα διευρυνθεί λοιπόν η δημοσιονομική "τρύπα" που δημιουρθγκε με την άρση των περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων και δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί χωρίς νλέα μέτρα, την ώρα που η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα πολλών ήδη εφαρμοζόμενων.

Η απόφαση αφορά και το « νέο χαράτσι» που εισπράττεται ως ΕΕΤΑ σε δόσεις. Προκύπτει λοιπόν πρόβλημα όχι μόνον επιστροφής των καταβληθέντων, αλλά και για την περαιτέρω είπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.

Λόγω του ότι η απόφαση θέτει θέμα συνταγματικότητας και επειδή ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (3-2), η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με μεγάλη πλειοψηφίασυνταγματική την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ.

Το Δ΄ τμήμα του ΑΠ έκρινε η ρύθμιση αντισυνταγματική στο σύνολό της, αλλά και αντίθετη στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Αν η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου υιοθετήσει την άποψη αυτή, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για επίλυση, αφού θα υπάρχει σύγκρουση με το ΣτΕ.

Επίσης, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το χαράτσι παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως:

- το άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,

-το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,

-το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,

-το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και

-το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γεώργιος Σακκάς κατά τη συζήτηση της υπόθεσης είχε ταχθεί υπέρ των απόψεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κρίνει συνταγματικό το χαράτσι, αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, για μη πληρωμή του.

Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε και η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Topnews: